Nyttiga snacks

 
Visste ni att popcorn innehåller mer hälsosamma antioxidanter, så kallade polyfenoler, än grönsaker och frukt? Det är dessutom det enda snackset som består av 100 procent obearbetat fullkorn.
 

Skalet runt, ni vet det som sätter sig så där retfullt emellan tänderna, är koncentrerat fullkorn och är väldigt nyttigt. En portion popcorn ger mer än 70 procent av det dagliga intaget av fullkorn och då genomsnittspersonen får i sig endast hälften av vad som behövs kan popcorn fylla denna lucka på ett väldigt trevligt sätt.

 

Förutsättningen är dock att man tillagar popcornen på rätt sätt. Slopa mickrovågsugnen och tillaga istället i en kastrull med lite rapsolja. Mickropopcorn består i regel av 43 procent fett jämfört med 28 procent fett om man tillagar popcornen själv. Så var försiktig med mängden salt, smör och olja då dessa kan förvandla guldsnackset till en fett- och kaloribomb.

 

Tror jag går och poppar lite med en gång =)

 

/Eldsjälsgalan

Vikten av beröring

 
Jag fick inte så mycket kramar när jag var liten vilket gör att jag hela livet har varit väldigt närhetstörstande. Tror inte jag kan få nog av bli pillad på förutsatt att den som tar på mig är någon jag har känslor för vill säga. 
 
Har läst på lite om det här och att det skulle vara nästan livsavgörande med beröring kunde jag nog däremot inte tro. Det som händer i kroppen när någon tar på oss är att oxytocinfrisättningen ökar vilket är ett lugn- och rohormon som ställer om nervsystemet och får oss i ett antistressläge. Dessutom stärker det både immunförsvaret och vår smärttröskel samtidigt som puls och blodtryck sjunker.
 
Det finns studier som visar att barnhemsbarn som ingen tar i faktiskt dör, och det trots fullgod näring och hygien. Vuxna kan däremot överleva utan mänsklig närhet, men knappast leva. Väldigt förödande för alla människor som är ensamma med andra ord.

En person som får en kram, en varm strykande hand eller en massage blir både gladare och piggare. Beröringen påverkar också vårt beteende och våra känslor. När oxytocin frisätts ökar bland annat vår tillit, rädslan minskar och vårt sociala beteende stimuleras. Vikten av beröring betyder nog mer än vi kanske hittills har insett.
 
Så har ni någon ni tycker om, snåla inte med kramarna!

Kommunicera mera

 
 
I de flesta förhållanden är kärleken oerhört stark i början. Vad är det då som gör att vissa förhållanden överlever kriser och håller sig starka även i längden?
 
Jag är övertygad om att kommunikation är den viktigaste grundstenen för en lyckad, kärleksfull och hållbar relation. MIn erfarenhet att det som oftast går snett är att man missbedömer och missförstår sin partner och hans/hennes behov. Och boven är nästan alltid bristen på kommunikation, för det är ju ingen som kan läsa tankar.
 
Hur bra man än tror att man känner sin partner så är det väldigt viktigt att man talar om sina behov, hur man reagerar på saker och ting, vad som gör en ledsen och vad som gör en glad. Vad har man att förlora? Ingenting! Vad har man då att vinna? Allt! En bättre kännedom av sin partner som leder till en bättre förståelse för dennes behov.
 
Om något gör dig ledsen så måste du berätta det för den andra. Oftast handlar det ju bara om missförstånd och din partner kan vara helt omedveten om att något han/hon säger eller gör får dig att vara ledsen. En helt onödig situation egentligen. Om man inte kommunicerar sina behov och förklarar hur saker och ting påverkar ens mående så finns det stor risk för negativa tankar och obesvarade behov. Det är då  man inte längre kan förstå varandra, att man börjar tala olika språk. Försök att återuppliva den fantastiska kärleken man en gång haft slutar då oftast i en massa anklagelser och en sårande känsla av hur missförstådd man är. 
 
Underskatta inte vikten av kommunikation. Det ger en stark känsla av samhörighet som jag tror är gynnsam och nödvändig för en hållbar relation.