Chips av grönkål

Vad jag förstått är grönkål bland det nyttigaste man kan äta. Det är kalorifattigt och fulllsmockat av vitaminer och antioxidanter; bland annat immunstärkande A-vitamin, skelettstärkande K-vitamin och C-vitamin som bekämpar fria radikaler. Dessutom är de en bra källa till fiber, järn, kalium och magnesium. Inte så illa pinkat!
 
Köpte en påse för ett tag sedan som jag hade glömt bort. Googlade och såg att man kunde göra chips av den, och så fick det bli. Enkelt och väldigt gott visade det sig.
Bara till att lägga ut kålbladen i långpannan, ringla lite olja över och salta efter behag. Jag hade mina inne i 10 minuter i 200 grader och då blev de sådär lagom krispiga.
1 The eyes of truth:

skriven

Båda tummarna upp för denna superföda! Det där går inte att äta för mkt av (om man inte käkar Waran-tabletter). Ett litet påpekande bara. K-vitamin finns i två former, K1 och K2. I vegetabilisk föda kan man, som i detta fall, finna stora mängder K1 som är bra på många sätt och vis. Det är dock K2 som har en viktig funktion för att "diregera" calciumet till skelettet och andra viktiga ställen (samt inte minst FRÅN dåliga ställen som kärlväggar). K2 finns tyvärr inte i några större mängder i grönsaker, utan animaliska produkter.

Men kålet innehåller ju lättillgängligt calcium som stärker skelettet, så det även om det inte är så mkt K-vitaminets förtjänst i detta fall, är dessa blad bra för bl a skelettet. Vad det kanske är allra bäst för är nog mitokondrierna (fast då helst råa) - och dessa är oerhört viktiga att de är många, effektiva och mår bra. Utöver den allmänna hälsan, kan man hypotetiskt öka sin kondition genom att ge rätt näringsämnen till mitokondrierna utan att öka träningsdosen - naturell doping.

Kommentera här: