Vem är du bakom skrattet?

 
Jag tror att väldigt många människor lider i det tysta. Det kan vara för att man skäms över sin situation, för att man inte vill vara en belastning för sin omgivning, att man inte vill oroa eller för att man är rädd att folk ska tycka att man är konstig och sedan ta avstånd.
 
Jag tror inte det är bra, att lura nära och kära, vänner och familj, att tro att allt är bra. Att vara så himla stark och duktig utåt, när man i själva verket går sönder inuti. Ingen tackar en för det, och ingen får heller möjlighet att finnas där och stötta. Det är väldigt tragiskt att behöva lida ensam.
 
Har ni tänkt på det, att en del människor verkar fullständigt bekymmersfria och alltid glada. Så är det ju inte såklart. Är det ens rimligt?
 
Så...Vem är du bakom skrattet? Hoppas att du, om du mår dåligt, inte håller det inom dig utan tar steget och vågar prata om det. Vi behöver alla hjälp ibland, vi alla kan gå vilse eller hamna i det där mörka hålet utan kraft att själva ta oss upp. Var inte rädd att visa dig svag. Det är det som är styrka och vi är många som vill hjälpa.
 
Bild: Tagen på Gotland, ett av mina favoritresmål.
 
 
1 Lillasyster:

skriven

Så sant... och så vacker bild. Poss <3

2 The eyes of truth:

skriven

Jag håller med om det när det kommer till folk som alltid är så glada och positiva. Däremot vill jag nyansera det lite med att det ibland kan vara bäst för alla parter att man för stunden tar på sig den glada masken. Ibland kanske inte bara för en stund, utan för en längre period. Det viktiga är att man förr eller senare släpper fram känslorna och funderingarna till ngn.

Tror särskilt många kloka föräldrar känner att inför barn är det både viktigt att inte lasta på dem negativ energi i tid och otid, OCH att våga visa upp sitt "svaga" känsloregister - eftersom det senare är viktigt för barnets emotionella utveckling. Sorg och besvikelse är viktigt för barn att lära sig på ett utvecklat och bra mänskligt sätt. För de kommer instinktivt själva att uppleva det i olika former, och då handlar det om att kunna hantera och kanalisera dessa känslor så de FÖRSTÅR SIG SJÄLVA. Riskerna annars är onödiga aggressioner, självskadebeteende och en ensamhet i en inneslutelse.

Sedan kan man vända på det hela. Om man är deprimerad och t o m har diagnos på det för tillfället. Då kan omgivningen förvänta sig att man ständigt känner sig eländig. De blir då inte bara förvånade, utan kan också bli misstänksamma huruvida man är sjukligt deprimerad eller fejkat sitt dåliga mående, ifall man känner en stunds glädje och skratt. För det finns grader på sådant också. De djupast deprimerade är helt nollade eller ångestfyllda inför all input, medan de som är mindre indragen i "slukhålet" i varierande grad kan skratta genuint åt t ex en kul film, eller uppträda genuint glad en stund om man möter dem och börjar prata lite. Det är inte alltid en MASK, utan kan vara personens äkta jag som får lysa genom dimman för en stund.

Rent allmänt är annars vi svenskar kända för att vara lite småsura i andras ögon. Särskilt inför amerikaner som är fostrade till "rise and shine" hela dagen. De kan först förvånas och sedan uppskatta svenskars lite mer ärliga attityd. Självklart är detta en generalisering, och inte ens i Sverige får man jobb i en hotellobby om man inte kan klistra på ett leende oavsett hur bra dag man har. Men generellt är vi lite mer benägna än i andra länder att berätta med kroppsspråket hur vi mår.

Det är ganska intressant också att om man möter ngn man känner som frågar "hur är det med dig då?", så brukar jag ofta vara ärlig och kanske svarar "Ja, jag har haft en ganska tuff period på sistone". Ingen är beredd på ett ärligt svar, för det är ju bara en "artighetsfras". Några kan då besväras av att man ger ett sådant svar, men jag måste nog säga att fler än myten säger, faktiskt INTE besväras - utan ställer snabbt om till ett empatiskt läge och kan diskutera djupt om olika svårigheter. Jag tror att många själva överraskas hur lätt det faktiskt är att börja prata om svåra saker fast de inte var beredda på det. Ofta kanske det även för dem blev mer givande än att lalla på om vädret...

Nu ska jag lägga band på mig och sluta babbla ;)

Kram/ M (som mår sådär - varken djup svacka eller klackarna i taket)

Kommentera här: