Att hantera motgångar

 
Vi råkar alla ut för motgångar i livet men däremot har vi olika sätt att hantera det på. En del har en förmåga att bara rycka på axlarna och gå vidare och se det som att man är en erfarenhet rikare. Någon annan bannar sig, svär över sitt misstag, ältar vad man borde ha gjort och slår på sig sjäv.

I värsta fall dövar man sin ångest med mat, alkohol, tabletter eller dylikt, vilket oftast leder till att man dra sig undan. Det i sin tur innebär, att man har skapat ett nytt större problem än det man hade från början. Och så är ekorrhjulet igång vilket kan vara väldigt tufft att ta sig ur.

En liknelse är att slå i tån i ett bord. Det händer oss alla och det gör förbaskat ont en stund. Börjar vi dock anklaga oss själva för att vi varit så klantiga och gått in i bordet, banna oss för att det hänt, oroa oss för vad vår onda tå ska ställa till med, så gör vi smärtan till ett lidande.

Det är en konst att centrera smärta och inte göra den till ett oändigt lidande som sätter krokben för framtiden. Men man kan träna upp förmågan att ta motgångar på ett sätt som inte blir så destruktivt. Invanda mönster kan läras om genom att man blir medveten om hur man tänker om sig själv och hur den inre rösten talar till en. Forskningen har kommit fram till att vårt inre självprat kan påverka vår kemi, vårt immunförsvar, stress, ångest, ja hela vår natur. 

Nej, det är dags att stoppa all självkritik och därmed förbättra relationen både till sig själv och andra.

1 Lillasyster:

skriven

Så klok du är! Puss!

2 Lindis:

skriven

Håller med, kram

Kommentera här: