Maktspel

 
Alla som varit med om att någon fått er att känner er maktlös, försvagad och otillräcklig vet hur fruktansvärt hemskt det är. Ni vet den där diffusa eller ibland också direkta känslan som sätter sig i magen. Som en upplevelse av vanmakt kring den egna personen. Så tung känsla att bära på!

Det svåra är att det oftast sker subtilt och raffinerat där det är svårt att konfrontera utövaren, då han/hon med största sannolikhet kommer att spela helt oförstående.

Det kan också ske genom ifrågasättande kommentarer, bara i syfte att nagga den andres självförtroende. Det kan vara i stil med; ”Tror du verkligen att du klarar det? Du ser trött ut. Vi är flera som tänker samma sak. Jag vet mer om dig än du kan ana.” Härskarteknik som kallas duga med andra ord.

Kreativiteten och varianterna hos härskaren är oändliga när det gäller att sätta dig på plats. Målet är alltid detsamma, att får dig att börja tvivla på dig själv så att han/hon får som han/hon vill. Syftet är också att få dig att känna skuld, värdelöshet och total osäkerhet. Jag är ganska bra på att se igenom dettta men att skydda sig mot det kan vara enormt mycket svårare.

För att värja sig mot det här är det viktigt att man har människor omkring sig som inte värderar eller dömer, utan tycker om dig för den du är. En viktig sak att komma ihåg är att det är du som är experten i ditt liv. Ingen annan! 

Även om det är svårt; försök att inte gå i försvar! Det är just det som maktutövaren vill eftersom det har en försvagande inverkan på dig. Inta istället en kroppshållning som är upprätt och stark och håll ögonkontakt. Även om det känns tufft i stunden kommer den stärkande känslan senare.

Föreställ dig att du har som ett skyddande hölje runt dig som skyddar dig mot negativ energi. Ett slags rum som du skapar och där du kan känna dig säker på.

"In a world where you can be anything. Be kind!"

1 Anonym:

skriven

Jobbet?

Kommentera här: